Ajankohtaista

Kaikille sopivaa toimintaa arkipäivään!

Koronan vieläkin jyllätessä alkanut vuosi on meneillään ja siksipä erilaisten tapaamisten järjestäminen on ollut eri määräyksistä johtuen vaikeaa. Mutta näyttäisi ehkä siltä että menemme yhdessä kohti parempaa aikaa ja kesää. Voisimme katsela kuvia yhdistyksen 45 vuotis taipaleelta, laulamme yhdessä karaokea, pelaamme ulkopalloilla boccieta sekä voimailemme ulkona muuten vaan. HUOM! Muistakaa, että liikuntakortit tulee palauttaa toukokuun alussa. Kolme parasta liikkujaa palkitsemme yhdistyksen syyskokouksessa.

Vaikka rajoituksista on THL:n ja AVI:n toimesta poistettu niin toimintamme jatkuu Korona-suosituksia noudattaen, käytä maskia, pidä turvavälejä  ja huolehdi käsihygieenasta!


TERVETULOA MUKAAN TOIMINTAAN!


Kontiolahden Eläkkeensaajat ry:n kannanotto:

Toimeentulotukiluukulle ohjaaminen ei ole oikea ratkaisu, ei palkansaajille eikä eläkeläisten kohdalla


On korkea aika ryhtyä toimenpiteisiin, joilla helpotetaan eläkkeellä olevien kansalaisten taloudellista tilannetta. Pieneläkeläisten toimeentulo on olennaisesti heikentynyt sähköenergian ja liikenteen/lämmityksen polttoaineiden hintojen nousun takia. Palkansaajille helpotusta löytyi jo.

Nyt tarvitaan täsmätoimia myös eläkkeen varassa eläville kansalaisille.

Etenkin sähkölämmitteisissä taloissa asuvat pienituloiset eläkeläiset elävät tällä hetkellä kohtuuttoman vaikeassa tilanteessa. Samaan aikaan myös asiointi omalla autolla – heikkojen julkisten yhteyksien ja pitkien etäisyyksien maakunnassa – on tuntuvasti kallistunut.

Toimeentulotukiluukulle ohjaaminen ei ole tässä tilanteessa oikea ratkaisu, ei palkansaajien eikä eläkeläisten kohdalla.

(seuraavassa kolmen kohdan luettelo)

Palkansaajien työmatkavähennystä korotettiin. Voidaanko vastaavasti helpottaa eläkeläisten tilannetta lakimuutoksella, jolla eläkkeitä tarkistettaisiin poikkeuksellisesti jo kesken vuotta, elinkustannusten nousua vastaavasti?

Voidaanko myöntää talouksille avustuksia poikkeuksellisin suuriin sähkökuluihin? Näin on tehty esimerkiksi Tanskassa.

Voidaanko sähkön siirtohintojen korotuskattoa vielä madaltaa?


Sähkön ja polttoaineiden hinnannousu nostaa myös ruoan hintaa. Se on viimein asia, jota pieneläkeläiset tässä katastrofissa kaipaavat. Elinkustannukset ovat jo nyt sietämättömän korkeat.

Henkilökohtaisten terveys- ja hyvinvointiasioiden hoitaminen on Pohjois-Karjalassa ylivoimaista hyvin monille eläkeläisille. Matkat palveluiden äärelle ovat hankalat tällaisessa pitkien välimatkojen maakunnassa.

Meillä ei ole kattavaa julkista liikennettä, joten on oltava oma kulkuneuvo tai onnistuttava saamaan naapuriapua. Esimerkiksi terveydenhuollon päivystykseen on Kontiolahdelta Romppalan perukoilta matkaa 50 km x 2, ja Nurmeksesta 150 km x 2.

Sama koskee matkoja erikoissairaanhoidon tutkimuksiin. On odotettava, että on kuolemansairas, jotta ambulanssi ottaisi kyytiin ja veisi tutkimuksiin sairaalan päivystykseen.

Löytyykö näihin ongelmiin vastauksia ja toimintamallia hyvinvointialueella?


Kontiolahden Eläkkeensaajat ry

Psta: Eira Vänttinen-Liinakari

Puheenjohtaja