Koronaepidemia ei hellitä Pohjois-Karjalassa – "Tartuntoja todetaan enemmän kuin koskaan"

12.3.2022

Koronavirus jyllää yhä Pohjois-Karjalassa, ja tartuntoja todetaan päivittäin runsaasti koko maakunnan alueella. Näin toteaa torstaina kahden viikon tauon jälkeen kokoontunut Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä.

Viikolla 9 (28.2.-6.3.) maakunnassa todettiin laboratoriotesteillä noin 860 koronavirustartuntaa, mikä on 170 tapausta enemmän kuin edellisellä viikolla. Tartunnoista noin neljännes on todettu rokottamattomilla henkilöillä.

Kuluvalla viikolla oli kirjattu jo torstai-iltapäivään mennessä noin 650 tartuntaa.

- Koronavirusta liikkuu edelleen todella paljon, ja tartuntoja todetaan kotitesteillä ja terveydenhuollossa tehtävillä testeillä enemmän kuin koskaan. Koronavirustartunnan voi tällä hetkellä saada mistä vain, ylilääkäri Jukka Heikkinen toteaa Siun soten lähettämässä tiedotteessa.Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on pysynyt viime viikkoina tasaisena. Pohjois-Karjalassa keskussairaalassa ja terveysasemien vuodeosastoilla hoidossa on kaikkiaan yksitoista koronapotilasta. Heistä seitsemän on erikoissairaanhoidossa ja neljä perusterveydenhuollossa.

- Tartuntojen runsaasta määrästä huolimatta tehohoidon tarve ei ole onneksi juuri lisääntynyt. Tätä selittänee se, että koronarokotteet estävät tehokkaasti vakavaa tautimuotoa, Jukka Heikkinen sanoo.

- Suosittelen vahvasti koronarokotteen ottamista, jos rokotesuoja vielä puuttuu.

Tartuntojen suuri määrä lisää poissaoloja myös terveydenhuollossa. Henkilöstön sairastuminen voi näkyä ruuhkina palveluissa.- Esimerkiksi terveysasemien puhelinpalveluissa on ollut ruuhkia äkillisten poissaolojen vuoksi, eikä kaikkia takaisinsoittoja välttämättä ehditä soittaa saman päivän aikana. Kiireettömissä asioissa takaisinsoittoa kannattaakin odottaa rauhassa, Siun sote neuvoo.

Etätyösuositus poistuu Pohjois-Karjalasta, päätti tilannekuvatyöryhmä torstain kokouksessaan. Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi jo helmikuun lopussa.

Muut alueelliset suositukset maakunnallinen koronanyrkki piti yhä ennallaan.

Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran torstaina 24. maaliskuuta.